Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Politikker

Mad – og måltidspolitik i Fryden

Vores tanker bag måltidet

I Fryden prioriterer vi, at børnene bliver præsenteret for mad, som er lavet fra bunden, at bruge sæsonens og årstidens grønt, at skabe varierende, sunde og økologiske måltider. I køkkenet er der fokus på, at skabe de 5 grundsmage – sødt, salt, bittert, surt og umami. Sukker og honning bruges som krydderi. I køkkenet lægges der vægt på, at måltidet ser indbydende ud fx præsentation af forskellige farver.

Maddannelse

Vi i Fryden har fokus på, at skabe positiv maddannelse for børnene. Det betyder, at vi bestræber os på, at udvikle og styrke børns viden og handle erfaringer i forhold til mad og måltider.

Vi er opmærksomme på, at arbejde med æstetisk indtagelses evne – altså evne til at sanse, reagere og reflektere på smag, konsistens, duft og synsindtryk.

Madmod

Madmod er lyst og mod til, at gå ombord i nye smage og oplevelser. Det betyder, at vi inddrager børnene, at vi skaber dialog omkring måltidet, tilbyder smagsprøver, i børnehaven laves der fx gættelege, og nye ting præsenteres før kendt mad. I Fryden er det vigtigste, at vi er gode rollemodeller – altså at vi skaber nysgerrighed, er positive, inviterende og spiser med.

Selvhjulpenhed

Før måltidet bliver børnene inddraget i borddækning, hente mad og pynt ved festlige lejligheder. Indholdet og råvarerne præsenteres af køkkenet overfor børnene. Dette er med til at fremme deres nysgerrighed og ejerskab ved måltidet og maddannelse.

Under måltidet understøtter vi børnene i selvhjulpenhed. Der er mulighed for, at øse op selv, hælde vand op, sende maden rund og skære ud. Når børnene øser op selv, får de en fornemmelse af, hvor meget de kan spise, og om de har behov for mere. Dette er med til at skabe succes ved bordet.

Efter måltidet ryddes der op. Børnene hjælper til med at tømme tallerkener og kopper, og skamlerne sættes på plads. I vuggestuen hjælper børnene selv med, at vaske hænder og mund.  

Den voksnes pædagogiske rolle ved måltidet

I Fryden betragter vi måltidet, som et læringsmiljø, hvor der er fokus på, at skabe god stemning og positive oplevelser. Den voksne bidrager til at skabe nysgerrighed, og skabe dialog og inddrage børnene i positiv snak om maden og spise et pædagogisk måltid. For at styrke børnenes selvhjulpenhed er vi bevidste om, at lade dem eksperimentere og sætte os på vores hænder.

Sukker i Fryden og til fødselsdage

Ved festlige lejligheder tager vi udgangspunkt i de samme principper, som er beskrevet ovenfor. Vi vil gerne opfordre forældrene til at støtte op om vores holdning om en sund og nærende kost ved afholdelse af fødselsdag, afslutning og andet. Hvis børnene er inviteret hjem om formiddagen, skal der serveres et sundt måltid mad. Til dessert kan vi f.eks. anbefale én af følgende ting: frugt, boller, kage, is eller evt. en flødebolle. Sidstnævnte kan også bruges som idéer til fødselsdage, som afholdes her i Fryden. Tanken er at begrænse sukkerindtaget og tilsætningsstofferne mest muligt. Det gælder både, når festen afholdes her i institutionen og hjemme hos barnet. Der serveres ikke slik i Fryden, og vi ønsker heller ikke slikposer eller andet slik, når vi er hjemme til fødselsdag. Altså søde sager serveres kun ved festlige lejligheder og i små mængder.

Nedenfor kan du læse hele vores mad- og måltidspolitik samt andre politikker.

Dokumenter

mad og måltidspolitik 2021 (1)_Fryden.pdf

Shape Created with Sketch.